INTERVIU Înconjorul lumii cu Mihuț Georgiana

A vizitat mai bine de 15 țări și acum plănuiește o călătorie „în jurul Pământului”, dorind să viziteze atât orașele mari și cunoscute, dar și destinațiile turistice mai puțin frecventate. Mihuț Georgiana este excursionistă și blogger pasionat. A decis să își împărtășească experiența cu internauții de pe facebook și blog, oferindu-le acestora „informații utile, și de ce nu, o sursă de inspirație” pentru a călători și vedea lumea.

Patima călătoriei, spune Georgiana, a molipsit-o în sfera ONG-ului, domeniu în care și-a exercitat inițiativa și activitatea, implicându-se în diverse proiecte locale și internaționale de voluntariat (European Voluntary Service și Erasmus). Este fondatoarea blogului de călătorii „Born to Travel”, loc în care povestește despre vacanțele și călătoriile sale.

„Scopul blogului este acela de a oferi informații utile despre ceea ce se poate vedea într-o anumită locație, despre modalitățile de transport, cazare sau costuri. Consider că este modul perfect prin care i-aș putea ajuta, cu informații, pe cei ce vor să călătorească. Eu văd călătoria ca pe un mod de viață, ca pe cel mai bun profesor, ca o modalitate de a te maturiza și de a-ți lărgi orizonturile. Așadar, hai să explorăm lumea împreună!”

Când și de ce te-ai hotărât să călătorești?

Cred că mi-am dorit să călătoresc dintotdeauna! Acum doi ani, eu și prietenul meu, am hotărât să călătorim cât mai mult cu putință, să descoperim cât mai multe locuri, să ne creăm amintiri și momente frumoase în fiecare colț al lumii.

Câte țări ai vizitat până acum?

Aproximativ 15 țări. Printre cele mai vizitate se numără: Italia, Spania, Germania, Elveția, Polonia, Norvegia și Marea Britanie. Dorim să pornim într-o aventură, în jurul Pământului, să vizităm atât orașele mari și cunoscute, dar și destinațiile turistice mai puțin frecventate.

Care sunt costurile unei vacanțe în Europa? Dar a unui city-break?

Costurile unei vacanțe depind de doi factori: destinația și perioada. Sunt perioade în an când prețurile pentru biletele de avion și cazare pot fi mult mai mari ca de obicei, și acest lucru se întâmplă vara sau în perioada sărbătorilor de iarnă. Vacanțele planificate în august, spre orice destinație din Europa, pot costa dublu față de cele planificate cu o lună sau două mai târziu. Destinația va influența mereu prețul unei vacanțe. În Europa există țări precum Norvegia sau Elveția care necesită un buget mai mare pentru tot, de la transport sau cazare până la mâncare sau obiective turistice. Există și destinații mult mai accesibile și deosebit de interesante precum Slovenia, Lituania, Polonia sau chiar sudul Spaniei. De asemenea, un city-break poate fi mult mai scump în Barcelona decât în Sevilla, sau în Milano decât în Roma.

Îmi este destul de greu să spun o valoare exactă întrucât costurile depind și de preferințele călătorului. Adesea, noi ne stabilim un buget clar pentru biletele de avion și cazare, și încercăm să nu depașim această limită. Printr-o comparație, aș putea spune că în Málaga, două persoane pot mânca un prânz copios în restaurantele de tapas din centrul istoric cu 20 de euro, în timp ce în Paris, cu aceeași sumă, poți cumpăra două sucuri, pentru fiecare, pe renumitul Champs-Élysées. Cu toate acestea, cele mai costisitoare aspecte rămân transportul și cazarea.

Vânezi oferte de călătorie pe internet? Unde și cum?

Bineînțeles, vânez oferte tot timpul! Am învățat de-a lungul timpului că pentru a beneficia de oferte și prețuri mici, trebuie să fii flexibil cu perioada de vacanță. De exemplu, noi ne-am dorit extrem de mult să ajungem în Oslo la începutul lunii august, dar prețurile erau mai mult decât descurajatoare. După o căutare mai intensă, am descoperit că puteam merge la începutul lunii septembrie, la jumătate de preț față de luna august. Atunci când îți cumperi biletele de avion este vorba doar despre perioada vacanței. Atunci când planificăm un city-break, singurele oferte pe care le vânez sunt cele de pe site-urile oficiale ale companiilor aeriene, tocmai cu scopul de a evita alte comisioane de administrare. În proporție de 90 %, cazarea o rezervăm last-minute, întrucât beneficiem de o grămadă de oferte, reduceri de 40-50 %. Folosim unul dintre cele mai mari site-uri de specialitate din lume: booking.com.

Nu sunt o mare fană a agențiilor de turism, drept pentru care nu am călătorit niciodată prin intermediul acestora. Deși se întâmplă ca acestea să aibă oferte de nerefuzat, prefer să îmi planific singură vacanța, să am mai multă libertate.

Locuri recomandate?

Aș putea să povestesc ore în șir despre locurile frumoase în care am fost, despre cele care merită din plin să fie descoperite sau despre locurile în care m-aș reîntoarce din nou și din nou. În ultimii doi ani am văzut atât de multe locuri frumoase și deosebite încât am început să cred că fiecare e special în felul lui, fiecare are povestea și farmecul său aparte. Am fost în locuri care m-au lăsat fără cuvinte, adevărate frumuseți, adesea subapreciate, am vizitat orașe în care mâine m-aș reîntoarce dacă ar fi posibil, orașe de care te îndrăgostești la prima vedere. Orașul meu de suflet, cel care îmi transmite multă emoție și energie, este Londra. Nu mă pot sătura de agitația orașului, de plimbarile de-a lungul Tamisei, de luminile din Piccadilly, de atmosfera vibrantă a acestuia, tocmai de aceea tind să îl recomand oricui.

Cei care doresc să își petreacă weekend-ul într-o zonă caldă, stând la umbra unui palmier, pe malul mării, le recomand Málaga. Este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Spaniei, un oraș cu istorie, arhitectură, artă, spanioli veseli și mâncare bună. Pentru mine, aceasta este Spania autentică, tradițională, așa cum o vedem în filme.

La polul opus, pentru cei care preferă muntele, le-aș recomanda Lucerna și Lugano, două orășele micuțe și cochete din Alpii Elvețieni. Ambele sunt situate pe malul unui lac, încojurate de munți și păduri. Indiferent de perioada în care mergi, peisajul este unul de vis.

În Italia, recomand Florența, orașul în care arta a renăscut, sau Sirmione, o mică fășie de pământ pe lacul Grada, la capătul căreia se află un castel de-a dreptul impresionant.

Așa cum am spus, fiecare loc de pe această planetă este deosebit, iar sfatul meu este să vizitați tot ce se poate vizita, fără a vă ghida după idei preconcepute. Am ajuns în orașe despre care nu știam nimic, de la care nu aveam nicio așteptare, mai mult, puteam să bag mâna în foc că nu va fi mare lucru, când colo, acestea m-au surprins în mare fel.

Eu văd călătoria ca pe un mod de viață, ca pe cel mai bun profesor, ca o modalitate de a te maturiza și de a-ți lărgi orizonturile. Așadar, hai să explorăm lumea împreună!

Website: www.borntotravel.ro

Facebook: Born to Travel

Scroll to top