INTERVIU Victor Vulpe, artist pantofar – cel care și-a pus pantofii în ramă

Victor Vulpe este printre puținii artiști pantofari din România care creează încălțări unicate, la comandă.

Este absolvent al Facultății de Arte din Timișoara, Secția Pictură, iar pasiunea pentru obiectele vestimentare a dobândit-o încă din vremea studenției, începând de la creația de genți, serviete și curele, ajungând ulterior și la creația de pantofi. Nu s-a debarasat de pictură și desen, ba chiar își folosește în continuare îndemânarea, în folosul clientului, pentru realizarea schițelor, desenelor și pirogravarea pielii.

Mai mult de atât, și-a transformat pantofii într-o adevărată operă de artă, punându-i în ramă și expunându-i într-o expoziție la Budapesta. Lucrarea expusă se numește „Blue suede shoes for my flying imaginary friend” și face parte din colecția Barrique Art. A participat la diverse expoziții de artă în capitala Ungariei, având succesul mereu asigurat.

Artistul timișorean și-a format dealungul timpului un ritual, o manualitate și o rețetă proprie, fapt care îi asigură un loc aparte în rândul profesioniștilor. Ceea ce îl diferențiază de restul pieței este tocmai tehnica și rigoarea execuției, începând de la machetă până la produsul finit. Așadar, Victor îți ia amprenta piciorului, îți identifică conformația osoasă,  îți ia măsurătorile, întocmește machete, schițe și desene, tocmai în final, să ai parte de cea mai confortabilă și plăcută experiență, și anume: aceea de a purta un pantof confecționat pe gustul și mărimea ta.

A învățat mai multe de la maeștrii din occident decât din țară, spune Victor, fiindcă: „aici nu am găsit pe nimeni care să mă învețe, eu nu am dat de ei”. Când s-a angajat deja pe acest drum, l-a întâlnit, într-un manual de specialitate, pe artistul pantofar László Vass, stabilit în Budapesta, acesta devenindu-i, indirect, un mentor, ulterior cunoscându-se, devenind prieteni și colegi de breaslă. Pentru pasionații în domeniu, Victor recomandă o carte de căpătâi care l-a format în începuturile meseriei. Cartea se numește „Handmade Shoes for Men”  de László Vass, iar aceasta:  „este o carte pentru începători, nu este pentru avansați, dar pentru mine la momentul respectiv a fost o mană cerească!”.

Lucrezi singur sau ai angajați?

„Lucrez singur în atelier… am încercat să angajez, dar li s-a părut dificil, adică nu li s-a părut o chestie faină… eu fac totul, «one man show!»… un om care să știe de la «A» la «Z» ce se întâmplă într-un pantof, într-o fabrică nu găsești, fiindcă ei sunt specializați, ei nu știu ansamblul, unii pun talpa, alții tocul…”

Dacă se găsesc tineri doritori și pasionați de meserie, îi primești ca ucenici?

„Sigur că îi primesc (n. red. râde), dar să vină cu un bagaj minim de desen, mă interesează manualitatea omului la chestii fine, pielea trebuie tăiată cu mare grijă, există și un anumit risc, deci trebuie atenție.” Pasionații în domeniu, spune Victor, pot fi din orice branșă, nu neapărat absolvenți ai facultății de arte, fiindcă oricine poate învăța, dacă are voință.

Cui se adresează produsele tale?

„Produsele mele se adresează oricui, printre clienți sunt și artiști și arhitecți, clienți de toate felurile.”

Așadar, Victor are o poartă deschisă tuturor celor care doresc o pereche de pantofi, la comandă, creați de un artist/designer pantofar, lucrați cu grijă de la primul până la ultimul detaliu, de asemenea și celor care doresc un sfat sau sunt interesați de munca în domeniu.

Facebook: Victor Vulpe

Sursa – Fotografie de profil: Adevarul.ro

Scroll to top